Laboratorul de culturi celulare “Acad. Sorin și Dan RIGA”
Laboratorul de culturi celulare al Universităţii „Apollonia” din Iaşi a fost înfiinţat în anul 2013 la iniţiativa Preşedintelui universităţii, Prof. univ. Dr. Vasile Burlui, şi îşi are locaţia la sediul universităţii de pe str. Păcurari nr.11, fiind parte componentă a Platformei de Cercetare.
Resursa umană a laboratorului este reprezentată de Conf.univ.dr. Oana-Maria Darabă care a urmat un stagiu de pregătire în cadrul departamentului de Anatomie şi Embriologie Moleculară la Universitatea Ruhr, Bochum, Germania, obţinând competenţe în tehnici de lucru pe culturi celulare.
Scopul Laboratorului de Culturi celulare este de a contribui la creşterea nivelului de cunoaştere ştiinţifică prin cercetări de biologie celulară şi moleculară. Laboratorul de culturi celulare are drept obiectiv evaluarea citotoxicităţii unor materiale cu aplicabilitate în medicină.
Laboratorul de culturi celulare conţine echipamente moderne care permit o gamă variată de experimente:
* hotă cu flux laminar (LAMIL PLUS 13, KARTUSALLAN METALLY OY)
* centrifugă (ROTOFIX-32A, HETICH)
* microscop inversat (CKX41, OLYMPUS) cu sistem de achiziție imagine (camera foto) si soft
* incubator cu CO 2 ((air/CO2) MCO-5AC, SANYO)
* butelie CO 2 (PHARMA)
* baie de termostatare (DIGIBATH 2 – BAD \2RAYPA)
* termostat (MEMMERT)
* pompă de vid (ROTH),
* cameră de numărare (BRAND NEUBAUER)
* balanță electronică (KERN)
* numărător automat de celule (EVE™) echipat cu soft EVE™
* 2 tank-uri azot lichid (MVE CRYOSYSTEM) – (tank azot lichid pentru stocare probe biologice, tank azot lichid pentru stocarea azotului lichid)
* pipetă automată
* micropipete
* pipetă multicanal
* ladă de congelare la temperatură ultrascăzută (-85°C)
* cititor de placi Multiskan FC cu soft Sknalt Software 4.1
Experienţă în evaluarea citotoxicităţii: Încă de la înfiinţare, în laboratorul de culturi celulare au fost testate numeroase materiale cu aplicabilitate în medicină, iar rezultatele cercetărilor au fost diseminate în cadrul unor congrese și publicate în reviste cotate ISI. De asemenea, activitatea laboratorului se reflectă și prin participarea în 7 proiecte de cercetare cu finanțare națională și internațională.