Terapia țintită a cancerului este un tratament ce vizează țintirea genelor specifice cancerului, proteinelor sau țesutului înconjurător care contribuie la dezvoltarea și supraviețuirea cancerului prin blocarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase limitând în același timp distrugerea celulelor sănătoase.
Sisteme de eliberare a medicamentelor sigure și eficiente trebuie obținute pentru a scădea impactul toxicității sistemice a medicamentelor anticanceroase. În acest context, ingineria biomedicală la scară nanometrică poate produce sisteme eficiente de eliberare a medicamentelor pentru cancerul de piele, poiectul de față înscriindu-se pe această direcție de cercetare cu scopul de a obține noi formulări pe bază de sisteme nanoparticulate capabile de a include, transporta și elibera susținut/controlat medicamente antitumorale specifice tratării cancerului pielii (BCC).
Abordarea originală pe care o propune are nu numai avantajul de a realiza țintirea in mod specific a celulelor tumorale, crescând astfel eficiența tratamentului prin eliberarea de medicamente antitumorale direct la locul afecțiunii, ci, de asemenea, de a crește complianța pacientului.
Pentru a confirma potențialul utilizării sistemelor de eliberare a medicamentelor obținute în tratamentul BCC vor fi efectuate studii privind: evaluarea încărcării nanoparticulelor cu medicament, studii in vitro de permeabilitate a pielii, citotoxicitate in vitro, potențialul de iritare a pielii, capacitatea de țintire in vitro și efectul apoptotic. Experiența profesională a directorului de proiect, confirmată de numeroase lucrări publicate în reviste de specialitate de largă circulație internațională, este o garanție de rezolvare a obiectivelor acestui proiect.